2013. június 3., hétfő

Pont, pont, vesszőcske...

A pálcikaembertől a művészi rajzig




Kedves rajziskola látogató!
Amíg beszerzed a rajzoláshoz szükésges eszközöket a zsúfolt hétköznapok forgatagában kérlek, gondolkodj el azon, hogy miért is jó az ha valaki tud rajzolni? Sőt, egyáltalán szükséges-e az, hogy az emberek tudjanak rajzolni? Ebben az esetben az emberek alatt a felnőtteket értem, hiszen mindenki tudja azt, hogy a gyerekek, kivétel nélkül, mind tudnak rajzolni.
Amikor egy ember még kisgyerek, sokat rajzol, annak ellenére, hogy nem kötelező és fizetést sem kap érte. Egyszerűen csak örömét leli abban, hogy papírra vesse mindazt, amit lát, ami történik vele, ezáltal könnyebben megismeri a környezetét.
Az első alakok általában nyak és test nélküli nagy fejek két lábbal. Egy-két év múlva pedig kialakul a mindenki által jól ismert pálcikaemberke. Ugy-e ismerős?:) "Pont, pont, vesszőcske, készen van a fejecske..."

A pálcikaember rajzok szimbólumokon alapulnak, olyan egyszerűsített jeleken, mint például a nap, ami egy kör és vonalakból sugarai vannak, vagy a fa, amely egy vastag törzsből és egy gombóc lombkoronából áll, vagy a madár, amely egy lefele fordított hármas. Ezeket a rajzokat mindenki érti, még a felnőttek is, mert ők is ugyanazon szimbólumokat használták(ják) gyerekkorukban. Pedig az égen a nap egyáltalán nem olyan, mint a jól ismert "pálcikanap" szimbólum, és nem létezik olyan fa a világon, amely úgy nézne ki, mint egy jól ismert "pálcika fa".

A dolog furcsasága abban rejlik, hogy a pálcikaember fázison minden ember átesik (még a híres képzőművészek is), de nagyrészük ennél a résznél elakad, és akár élete végéig ebben a fázisban marad. Az emberek legkevesebb 90%-a rajzilag analfabéta marad örök életére. Ez azt jelenti, hogy az emberek nagyon nagy százaléka idős korában is úgy rajzol, mint egy negyedikes gyerek.

Mit tehetünk azért, hogy ez megváltozzon?
A dolog igen egyszerű, ugyanis az ezen változtatni képes műszer mindig nálunk van, ez pedig az agyunk. Arról van szó, hogy ahhoz, hogy képesek legyünk bármit lerajzolni változtatni kell a látásmódunkon. Persze, a szemünkkel látunk, mégis a gondolkodásunkon kell változtatni azért, hogy ne azt rajzoljuk le amit tudunk (szimbólumok), hanem azt amit valójában látunk (valóság)!

Hát ez a nagy titka a rajztudásnak, azonban a gondolkodásmód változtatását rengeteg gyakorlat, technikai és elméleti tudás is kell hogy kísérje, hogy elérjük a várt eredményt.
A rajzolásnak szabályai vannak és nyelvezete, és amíg ezeket nem sajátítjuk el, addig nem leszünk képesek rajzolni, ugyanúgy ahogy egy nyelven sem tudunk addig beszélni, írni, olvasni, amíg az illető nyelv betűiit, hangjait, nyelvtanát, szavait nem tanuljuk meg.


A következő bejegyzésekben fokozatosan megtanulhatod a rajz nyelvi elemeit, nyelvtanát. Néhány hét múlva pedig akár saját "mondatokat", "történeteket" is fogsz tudni alkotni az elsajátított rajzi nyelvezettel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.