2013. december 1., vasárnap

A folt

Kedves látogató!

Régen talákoztunk tágas műtermünkben. Ha már rád tört az unalom attól, hogy már minden körülötted levő tárgyat lerajzoltál vonalrajzban, ha már a könyöködön jön ki a sok ellipszis, meg a szimmetria tengely, akkor itt az ideje, hogy egy kicsit frissítsük a rajtudásunkat!
A vonalrajz és a tárgyak megszerkesztése vonalakkal nagyon hasznos dolog, minden profi rajznak az alapja, tiszta, érthető, mondhatni, hogy hasonlít egy kicsit a letisztult mérnöki rajzokhoz.
A tárgyak felszínét, térfogatát, textúráját és számtalan, az emberi szem számára érdekes részletet sajnos nem fed fel egy ilyen vonalrajz, ezért kissé unalmasnak tűnik.
A mai napon meghozzuk a szem számára a térfogatot, a felületet, a textúrát, a frissességet!

A harmadik, rajzban használatos, nyelvi elem a folt.

A folt


A művészi folt több vonal vagy pont egymásmellettiségéből születik meg. A foltnak van formája, mérete, iránya, színe (tónusa), széle.

Viccesnek tűnhet a következő bekezdés, de kérlek olvasd figyelmesen, mert hasznos lesz a művészi folt megértésében:
A kifestős színezős csodaszép gyerekkorból még emlékezhetsz arra hogyan is alakítottad ki hófehérke ruhájának kék-piros foltjait. Először kissé csúnya, szálkás, elfuserált, körvonalakon jóval túlmenő foltok sikeredtek. Majd kezdtél rájönni, hogy a ceruzát puhábban megnyomva érzékenyebb, finomabb foltok születtek meg, és ilyenképpen könnyebb volt kontrollálni a folt szélét, így nem mentél ki a vonalból. A foltok mérete akkora volt, mint a körvonal által bezárt fehér mező, ez határozta meg a folt formáját is. A foltok általában egyformán néztek ki, csak a színük különbözött. Ha sötétebb foltot szerettél volna, akkor ugyanolan össze-vissza, minden irányba haladó, kusza kaszáló vonalakkal még egyszer átnyaltad a már meglévő színes foltot, és kész is volt. Ezt néha nem bírta a papír, ezért kidomborodott, vagy kilyukadt néhány helyen. Ugy-e ismerős?

A művészi folt ezzel szemben NEM a kontúrvonal által körbezárt üres rész kitöltése! A művészi foltot alkotó vonalak általában párhuzamosak egymással, vagy valamilyen más rendezettséget sugallnak. A folt lehet más méretű, és más irányba haladó, mint a kontúrvonal által meghatározott forma.

Egy kis gyakorlat és máris megérted:
Egymás mellé rajzolj foltokat úgy, hogy a legelsőt egy réteg párhuzamos vonal alkossa, a másodikat két réteg, a harmadikat három, és így tovább. Figyelj arra, hogy a ceruzát mindig ugynolyan egyforma intenzitással nyomd a papírhoz. A különböző rétegeket úgy pakold egymásra, hogy az egymásutáni rétegek vonalai más, más irányba fussanak. Pl: első réteg balra lefele ferde, a második jobbra ferde, a harmadik vízszintes stb.

NE használj a sötétebb foltokhoz egyre puhább B-s ceruzát! (ebben a gyakorlatban!) Ugyanazzal a ceruzával rajzold meg mind a hét foltot!

Fokozatosan sötétedő tónusok 1-7-ig

Máris megrajzoltad az első művészi foltokat és egyben 7-féle tónust is sikerült létrehoznod. Egy rajz frissességét, kontrasztját, értékét a tónusok gazdagsága adja meg.
Foltokat létrehozhatsz ceruzával, szénnel, paszellkrétával, pittkrétával, tussal (tollszemmel vagy ecsettel).

A különböző irányba futó vonalak egymásra pakolt rétegei szépen betömködik a papír kivillanó részeit. Ezzel a technikával most már biztosan nem fog kilyukadni vagy csúnyán kidomborodni a papír, mert már nem szükséges teljes erőből odanyomni a ceruza hegyét a papírhoz. Kíméletesen, gyönyörűen, tisztán, jól megkülönböztethető tónusú foltokat hozhatsz létre.

A hengeres tárgyaknál a vonalakat lehet kissé görbíteni, ez majd jobban fogja sugallni a tárgy térbeliségét.

Egyelőre a foltról ennyit! Máris gazdagodtunk, színesedtünk. Ezzel a batyucskával már elindulhatsz Rajzorszába szerencsét próbálni. A profi és még profibb trükköket, technikákat, elméleteket majd Rajzországban sajátítod el, miután belépsz ebbe a csodálatos országba és végigjárod minden utcácskáját, ösvényét.

Isten hozott Rajzországban kedves látogató! Kérlek vedd ki a batyudból a vonalakkal és foltokkal, tónusokkal kapcsolatos tudásodat, majd válassz ki magadnak egy-két tárgyat, helyezd el egy széken, vagy asztalon, ülj le, csendesedj el és figyeld lazán azt amit látsz! hogy ne azt rajzold majd amit tudsz!

  1. figyeld a tárgyak egymáshoz való térbeli viszonyát (melyik a legmagasabb, legalacsonyabb, legszélesebb stb. melyik van közelebb, távolabb, takarják-e egymást)
  2. próbáld meg behelyezni a tárgyakat (kompozíciót) a papír által meghatározott formába (téglalap) úgy, hogy minden tárgy férjen be, ne legyenek majd se túl kicsik, se túl nagyok, ne legyenek félrekomponálva a lap egyik vagy másik oldalára! 
  3. döntsd el, hogy a kompozíciód inkább portré formátumú (álló lap, függőleges) vagy tájkép formátumú (fekvő lap, vízszintes).
  4. rajzold meg vonalrajzban az összes tárgyat (használj B-s ceruzát!) Még emlékszel: szimmetria tengely, szélesedő, keskenyedő pontok, ellipszisek, kontúrvonal.
  5. figyeld meg, a tárgyak közül melyik a legvilágosabb, melyik a legsötétebb színű. Ha nehezen megy hunyoríts mindkét szemeddel, hogy meglásd a tónuskülönbségeket.
  6. kisebb, nagyobb világosabb tónusú foltokkal jelezd a legsötétebb tárgyakat, majd kissé sötétítsd ezeket és a világosabb tárgyakat ennél világosabb tónusokkal elevenítsd meg.
  7. ha már nagyjából sikerült letisztázni, hogy melyik tárgy világosabb vagy sötétebb, figyeld meg, milyen irányból jön a fény! Amelyik irányból jön a fény, a tárgyak azokon az oldalukon világosabbak, megvilágítottak lesznek, míg az ellentétes oldalon sötétebbek lesznek és árnyékkal rendelkeznek.
  8. rajzold be az árnyékokat sötétebbre hasonló tónusos technikával, valamint az árnyékos oldalukat a tárgyaknak. 
  9. figyeld tovább a kompozíciót és próbáld értékesebbé tenni gazdagabb tónusskálával.
Most egyedül hagylak Rajzország csodás rétjén. De egyet se félj, csak merülj el ebben a világban, hagyd, hogy Rajzország elemei a szívedbe férkőzzenek, hogy napsugarai megmelengessék a berozsdásodott izületeket, hogy játékos szellője elfújja a mindennapi gondokat homlokodról. Csak figyelj, rajzolj, kísérletezz, légy szabad és élj. Hallgasd mit mesélnek a foltok, vonalak és válaszolj nekik kedvedre még néhány foltocskával, vonallal.
Csipegess a batyudban levő tartalékokból a következő oázisig.

Amint kész leszel rajzoddal, máris felbukkanok és újabb titkos ösvénykét mutatok Rajzországban, ahol ismét megtöltheted batyudat különleges falatokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.