2013. június 3., hétfő

Rajzoláshoz használható eszközök


Ha úgy érzed, hogy nem fog megártani néhány könnyed rajzóra, és erős késztetést érzel magadban a kibontakozásra, akkor ebben a bejegyzésben megtudhatod, hogy milyen eszközökre van szükséged egy művészi rajz elkészítéséhez.

Az első bejegyzésben már írtam, hogy egy jó rajzhoz nem kell más, mint egy kis papír és egy ceruza, esetleg radír, de nem kötelező. A közhittel ellentétben ezek az eszközök nem csak vázlatkészítésre szolgálnak, hanem akár önálló alkotás is készülhet ceruza, papír és radír felhasználásával. Tehát rajzolni szerény felszereléssel is lehet, azonban az eszköztár gazdagságával gazdagodhat egy rajz művészi minősége is, de nem föltétlen velejárója.


A következőkben bemutatom azokat az eszközöket, amelyeket napjainkban használnak különböző rajzok készítésekor.

Rajzoláshoz leggyakrabban használt eszközök

1. A legegyszerűbb és akár ingyen beszerezehető eszköz az égetett szén, melyet általában mogyorófából  készítenek égetés során. Előnye, hogy puha és könnyen letörölhető a papírról. A szenet nem radírral, hanem puha kenyérbéllel radírozzák!

2. Az égetett szén gyári változata a préselt szén, melynek az az előnye az előbbivel szemben, hogy gyönyörű erős  sötét tónusokat lehet vele létrehozni. A hátránya, hogy ha már felrajzoltunk vele valamit nagyon nehezen vagy egyáltalán nem távolítható el.

3. A rajzolás legegyszerűbb eszköze a ceruza, azonban ceruzából is többféle van, kezdőknek általában a B-s ceruzákat ajánlom, mert sokkal puhábbak, mint a HB vagy a H jelzésűek. Az alábbi fotón láthatsz művészceruzákat.

H és B családba tartozó művészceruzák
Balról jobbra egyre puhább hegyű ceruzákat láthatsz

A HB a normál iskolai ceruza. A H családba keményebb hegyű ceruzák tartoznak ( a legkeméneybb a 9H, majd 8H, 7H....2H, H, majd a HB következik). A HB ceruza után a B család puha grafit béllel képviselteti magát (itt a legkeményebb a B, majd 2B, 3B, 4B...a legpuhább a 8B).

Művészceruzát és szenet művészellátókban, hobby boltokban szerezhetsz be. Mindkét eszköz esetében kiváló  a KOH-I-NOR és a DERWENT márkák.

Mindkét márkánál a szenet már ceruza formájában is beszerezheted, így nem leszel fülig maszatos mire elkészülsz egy rajzzal, de egyéb érdekességeket is találhatsz ami a rajzolást könnyebbé és kényelmessé teszi.

4. A japán művészet hatására nyugaton is elterjedt a fekete tusrajz, és ezt nyugati módon ecset helyett tollszárra erősített tollszemmel csinájuk. Tollszár helyett bármit lehet használni ( a fotón régi ecset nyelére van felerősítve a tollszem). A tollszem lehet vékony, mint egy töltőtoll hegye, de írhat vastagon is, ha a hegyen egy kis kör alakú lapos fémkiterjesztést látsz. Kezdő szinten hatékonyabb a vékonyan író tollszem.

5. Ha ceruzával rajzolunk hasznos lehet a radír is. Az első rajzok elkészítésekor gyakrabban használjuk:)

6. Ha rajzolni szeretnénk az első dolog, amit be kell szerznünk a papír amire majd felkerülenek a mesterművek. A papír minősége meghatározhatja a rajz minőségét is, például ha nem eléggé vastag. A vékony, átlátszó csomagolópapír "nem bírja meg a sok ceruzát", radírozáskor kivékonyodik, könnyen összegyűrődik vagy kibolyhosodik. 
 A rajzlapokat A1-es, A2-es vagy A3-as  ívekben árusítják, vagy elég jó minőségű papírból 60-80 oldalas vázlatfüzetet kapcsolnak össze.

7. Ha tollszemmel szeretnéd fejleszteni a finomérzéked akkor szerezz be egy kis fekete tust (a fotón Rotring márkájút láthatsz). 
A tus azért jobb, mint a tinta, mert néhány másodperc alatt megszárad, így nem kened el a kezeddel a már felrajzolt vonalakat, ráadásul nagyon erős, koncentrált, emiatt nagyon szép fekete színt ad és a vonal mentén nem keletkeznek csúnya pacák, mint a tintánál. Ha pedig véletlenül víz cseppen a rajzodra nem folyik szét az alkotás.

8. A tust nem csak tollszemmel, hanem különböző méretű ecsetekkel is felviheted a papírra. Jó ecsetekkel érdekes és szép vonalvezetést lehet elérni.

9. Szükséged lehet cutter-ra ha nagy ívlapot vásárolsz, mert egyenesebben el tudod vágni vele a papírt, mint ollóval. Azonban a ceruza hegyezésnél is nagy szükséged lehet rá. A puha hegyű ceruzáknak hamar elkopik a hegye ha hegyzővel hegyzed, cutter-al azonban hosszabb grafitot hagyhatsz kint.

10. Ha nagy ívlapot vásárolsz ragasztószalag is a segítségedre lehet, amivel felerősítheted a papírt az asztalra, szekrényre vagy ha igényesebb vagy, rajztáblára (beszerezhető a művészellátókban több méretben).

11. A vonalzót művészi rajzok készítésekor ha csak egy mód van rá, mellőzzük!! Későbbi rajzórákon perspektívikus rajzot fogunk készíteni vonalzóval.

12. Rajz eszköznek számítanak a különböző kréták is, mint pasztellkréta, conté pittkréta stb.
A pasztellkréta puha színes kréta amivel festői rajzokat készíthetünk, a pittkréta ennél sokkal keményebb, karcos grafikus vonalakat hagy maga után. Itt a SCHMINKE, a REMBRANDT, a KOH-I-NOR, TALENS, SENNELIER, PANNONCOLOR márkákkal találkozhatsz.

Különböző eszközökkel különböző nyomokat hagyhatunk a papíron, ahogy ezt a következő fotón megfigyelheted:

Különböző rajzeszközökkel különböző vastagságú,
textúrájú, intenzitású vonalakat húzhatunk.


A fotó bal felső részén ugyanolyan erősséggel, de különböző puhaságú ceruzákkal húzott vonalakat látsz.
A bal alsó részen tussal húzott vonalakat. Jobb oldalon pedig szénnel rajzolt nyomokat láthatsz.

Ha kedvet kaptál a rajzoláshoz kezdésnek szerezz be egy B, egy 2B és egy 5B ceruzát és kísérletezz velük a közvetkező bejegyzésig. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.