2013. augusztus 21., szerda

Vonalrajz gyakorlat

Kedves látogató!

Ha alaposan tanulmányoztad a legutóbbi bejegyzést a vonalról, és elkészítetted a mértani testekre épülő vonalrajzot, akkor itt az ideje, hogy gyakorolj!

A kockára, hasábra, kúpra, gúlára, gömbre építve próbáld lerajzolni azokat a tárgyakat amelyeket naponta használsz. Figyeld meg alaposan a tárgyat, majd döntsd el, hogy melyik mértani testhez hasonlít a legjobban. Ha ezt sikerült eldöntened, akkor figyeld meg azt, hogy a tárgyat milyen szögből látod: rálátsz-e a tetejére? látható-e az oldala? esetleg az alja? Majd lassacskán próbáld megrajzolni azt amit látsz!

Segítség nélkül egyedül rajzolni kezdetben kicsit nehéz, ezért biztatásnak feltettem néhány fotót egy csészéről készült vonalrajz lépéseiről. Hajrá!!!:)

Vonalrajz lépésről lépésre: csésze szerkesztése


A rajziskola tanulójaként már tudod, hogy a rajzon mi mit jelent:

  1. először megrajzolod a szimmetria tengelyt
  2. majd vízszintes vonalakkal jelölöd azokat a részeket, ahol a tárgy szélessége változik
  3. ha hengeres tárgyat rajzolsz, akkor berajzolod az ellipsziseket a vízszintes vonalakra
  4. a következő lépésben megadod a tárgy kontúrját (de csak finoman)
  5. ha a tágy rendelkezik kis részletekkel, akkor azokat is berajzolod (ha nem tudod semmilyen mértani testbe betuszkolni a formát akkor figyeld a vonalak irányát és egymáshoz viszonyított arányukat!)
  6. ha megrajzoltad a tárgyat akkor néhány helyen megerősítheted a vonalakat, hogy jobban kidomborodjon a rajz.
A legutóbbi bejegyzésből már tudod, hogy a tárgynak a szemlélőhöz közelebb eső vonalait ajánlottab megerősíteni, hogy azok még közelebbinek tűnjenek. A részleteknél (pl. csésze füle) ne ess túlzásba a vastag vonalakkal! Próbáld úgy megerősíteni a részleteket körülíró vonalakat, hogy a vonalak vezessék a néző szemét, tekintetét! Csak néhány helyre tegyél hangsúlyt! 

Hangsúly

A csésze esetében a hangsúly a csésze fülének az illeszkedési pontjaira van téve, így jól látható az, hogy a fül hogyan van rátapadva a csésze oldalára. A határozott és erősebb vonalak pedig azt sugallják, hogy az illeszkedés erős és stabil. Ha azonban a hangsúlyt a csésze fülének levegőben lógó részére tennénk, akkor a fül "elnehezedne" a gyenge illeszkedési pontokhoz viszonyítva. Ráadásul a tekintetnek ugrálnia kellene a hangsúlyos csészéről a szintén hangsúlyos fülre.

Ha pedig mindent egyformán kihangsúlyozunk akkor nincs amin megakadnia a tekintetnek, nem vezetik a vonalak a néző figyelő tekinetét. Amikor egy rajzon minden hangsúlyos az olyan mintha úgy beszélnénk, hogy minden szóra hangsúlyt teszünk. Az eredmény pedig az, hogy eltérő hangsúlyok hiányában nem értünk semmit a mondandóból.

Hogy a hangsúly kedvezzen a tekintetnek és a  fizikai törvényeknek (amelyek meghatározzák a térérzékelésünket, a tájékozódási képességeinket, az egyensúly érzékünket, valamint a tárgyak súlyának, sebességének, távolságának megbecsülését), a legjobb ha csak néhány fontos részt emelünk ki megerősített vonallal:

  • a tárgy alja (minél erősebb az alsó vonal annál nehezebbnek tűnik a tárgy)
  • a szemünkhöz legközelebb eső vonalak ( ezektől jobban kidomborodik a rajz)
  • illeszkedési pontok
A szemet naponta edzeni kell, hogy meglássa a részleteket, a formákat, az irányokat, az arányokat, ezért kezdetnek lassacskán rajzolj le mindent ami körülvesz. Fontos, hogy ne fotóról rajzolj vagy más képről, mert csak élőben megfigyelt modellekel tudod igazán kifejleszteni a művészi szemet és agyat. 

Ne csak nézzünk, lássunk is! 

És ha már látsz, akkor rajzold le, mert ezáltal az agyat is fejleszted. Új problémák megoldáskeresésre késztetik az agyat, így rajzolással egyszerre edzük a látást és az agyat, valamint a finommotoros mozgást.

Amint láthatod, bejegyzésről bejegyzésre rajzolás által kezdünk eljutni önmagunkhoz: lassacskán kezded felfedezni, hogy mi mindenre jó a képzőművészet. Mondhatnánk, hogy a rajzolás testileg, lelkileg, és szellemileg karbantart ha kitartóan gyakoroljuk! ...és ha őszintén rajzolunk!;)

Láss, értsd meg és rajzolj!

Ha még egy kis biztatásra lenne szükséged akkor tanulmányozd az alábbi fotón látható használati tárgyak rajzait. 
Vonalrajz gyakorlat



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.